Mahtavaa, nyt saakin laatia ennusteita heti koko vuosikymmenelle. Näille saa nauraa viimeistään silloin ellei jo nyt. Avaruusseikkailu 2001 ja Avaruusodysseyia 2010 menivät jo mutta tässä tulee sci-fiä alkaneelle vuosikymmenelle.
Televisio loppuu, nautimme näytöstä
Katsooko joku vielä televisiosta televisiota kymmenen vuoden kuluttua? Ehkä katsoo, ehkä ei. Sisällöt sekoittuvat sujuvasti. Tv ei ole enää tv vaan siitä tulee näyttö.
Youtube, Netflix, HBO, Facebook TV:n, Instagramin IGTV:n, Periscopen ja mitä lie niitä on ja tulee olemaankaan, ovat kanavina kanavien joukossa. Sisällöt sekoittuvat. Youtube sarjoja seurataan TV:stä (eli näytöltä) yhtä sujuvasti kuin edelleen 2030 pyörivää salkkareita tai kauniita & rohkeita.
Nämä muut kanavat ovat mahdollistaneet sen, että yritykset joiden markkinointipakettiin kuuluu oma “tv-tuotanto” ovat saaneet omat kanavansa näkyviin suurelle yleisölle. Vaikuttajamarkkinointi, tubettajat ja muut merkkihenkilöt pääsevät esiintymään suuremmille yleisöille ja saavat enemmän näkyvyyttä. Sanomalehtitaloista tulee myös “tv-tuottajia”, omine ohjelmineen. Ongelmaksi muodostuu vain uskottavuus mutta eiköhän seuraavan vuosikymmenen aikana isot tekijät saa algoritminsä siihen kuosiin, että tarkastamattoman tiedon ja fake newsien leviäminen hidastuu.
Tv-yhtiöt tekevät oman loikkauksen somemaisen ohjelmiston suuntaan. Tuotannot ovat nopeita ja ketteriä sekä edullisia toteuttaa. Ohjelmia tulee ja menee nopeaan tahtiin ja aina sieltä joku jää elämään. Kuten tänään, ohjelmia seurataan matkapuhelimista sekä isoilta että pieniltä näytöiltä, missä tahansa ja milloin katsojalle sopii.
Lakkaako lehdet ja nautimmeko monikanavaisista uutisista
Sanomalehti pitää edelleen pintansa. Tosin, se ei enää ilmesty kuin korkeintaan neljä kertaa viikossa, välipäivinä ilmestyy maksuttomat kaupunkilehdet. Sanomalehden sisältö ja verkkosisältö ovat vaihtaneet osia. Se mikä ennen oli lehdessä pitkä juttu ja verkossa lyhyt on nyt lehdessä lyhyt ja verkossa pitkä. Verkkosisältöön saadaan upotettua myös liikkuvaa kuvaa. Podcastit yleistyivät kovaa vauhtia jo juuri eletyn vuosikymmenen lopulla ja sama tahti jatkuu. Jos ajatellaan paikallisesti niin sisältöä tuotetaan ristiin kaikkien uutis- ja media-alan toimijoiden kesken. Samalla kaikki saavat kustannustehokkaasti sisältöä omiin kanaviin. Onneksi eri toimijat havahtuivat siihen tosiasiaan, että vain yhteistyöllä he kaikki voivat pysyä hengissä.
Älytön helppous tekee turhaksi ja laiskaksi
Kodista tulee älykeskus, jonka seinien sisäpuolella väki vaan pullistuu. Jääkaappi tekee ruokatilaukset, jotka kauppa kelkkoo kotiovelle. TV:lle, anteeksi – näytölle jutellaan aivan kuten kaikille muillekin kodinkoneille. Ääni- ja puheohjauksen käyttö opittiin aluksi hakukoneiden äänihaun kautta älypuhelimien käyttämiseen ja myöhemmin keskusteltiin kodin muiden älylaitteiden kanssa. Kaukosäädin unohtui lopullisesti sohvatyynyjen väliin. Hello Googlet, hi Sirit, Bixbyt ja muut virtuaaliveikat oppivat meidän elintavoista ja osaavat lähes lukea ajatuksia. Elämisestä tulee laiskanpulleaa olemista, enää ei tarvitse suorittaa sitä vähäistäkään liikuntaa tv:n kaukosäädintä hakemaan.
Laiskat lähtee liikkeelle vain elämyksien perässä
Kaikki tietää mikä on shop-in-shop. Hyvä, kymmenen vuoden kuluessa se on muuttunut muotoon drop-in-shop. Kauppojen koko kasvaa eikä enää lasketa pelkästään tuottoa/neliö. Kaupoista tulee omia pieniä maailmoja partureineen, kuntosaleineen, kahvioineen. Kun mennään kuntosalille, mennään kauppaan. Kun tullaan kuntosalilta niin ostetaan samalla ruokaostokset. Kauppa tarjoaa elämyksiä ja yhteisöllisyyttä houkutellakseen asiakkaat sisään. Kauppareissut kestää tunti tolkulla, koska välillä pitää käydä pelaamassa kierros bingoa jossa on voittona kahvipaketti. Pienet kaupat pärjäävät palvelulla ja helppoudella, ei sitä aina jaksa lähteä salille tai bingoon päästäkseen ruokaostoksille.
Eikä tässä vielä kaikki
Siinäpä ne tärkeimmät mitä mieleen tuli. Ai niin sähköllä ajetaan enenemissä määrin tai ehkä sitten vain istutaan kyydissä. Voisihan noita pilkkoa pienemmiksikin asioiksi. Alkaen älyavaimista joita voi olla mitkä tahansa henkilökohtaiset laitteet. Olisihan tähän vielä vaikka mitä….